stroiki bożonarodzeniowe | stroiki wielkanocne | lampiony na roraty | barwniki do jaj | kalkomania na jajka | pisanki | olkit | torgum

Stroiki świąteczne

PPH "KAMIL"

"Kamil"

Lampiony roratnie
STRONA GŁÓWNA  ARTYKUŁY SPOŻYWCZE  ARTYKUŁY BUDOWLANE  DEKORACJE  KONTAKT
Drożdże winne

PPH Kamil to firma rodzinna, która przez wiele lat działalności dała się poznać jako solidny partner wielu przedsiębiorstw handlowych, z którymi miała okazję współpracować.

złotol (farba złota) | barwniki do jaj | drożdże winne oliwka do maszyn | klingeryt - płyta | torgum | olkit stroiki na Boże Narodzenie - wianki | kalkomania na jajka | stroiki wielkanocne | znicze | pisanki wielkanocne | rzeżucha wielkanocna | koszulki do jajek lampiony na roraty | bukiety - Wszystkich Świętych owies wielkanocny | barwniki spożywcze | zaprawki do alkoholu - do wódki | dekoracje - Boże Narodzenie | kit szklarski | naklejki ozdobne do jaj | Srebrzanka - farba srebrna dekoracyjna | Choinki na Boże Narodzenie

Drożdże winne - produkcja wina w warunkach domowych

Cennik

Drożdże winne uniwersalne - 0,90 zł + 23% VAT, waga - 3 g, opakowanie - 20 szt.
Pożywka do drożdży - 0,90 zł + 23% VAT, waga - 3 g, opakowanie - 20 szt.

Drożdże winne to grupa drożdży fermentacji dolnej. Używane są do przeprowadzania fermentacji win ze względu na odróżniające je zalety w porównaniu z innymi drożdżami. Należą do nich: zdolność do wytworzenia wysokiej zawartości alkoholu w winie, nadającemu mu trwałość; produkowanie klarownego wina i produkowanie estrów, czyli substancji nadających bukiet winny, który jest właściwy dla każdego rodzaju drożdży. W przypadku domowej produkcji wina stosuje się dodatek zakupionych drożdży, które były wcześniej poddawane zabiegom uodparniającym je przed wysokim stężeniem cukru i dwutlenku siarki.

Fizycznie drożdże do produkcji wina domowego są sprzedawane w postaci:

- sterylnego suszu jabłkowego z "uśpionymi" drożdżami,
- w postaci mętnego płynu z zawieszonymi mikroorganizmami,
- tzw. drożdże aktywne, liofilizowane (suchy proszek).

Dwie pierwsze sprzedawane postaci drożdży zawierają zbyt mało tych mikroorganizmów, by można było je bezpośrednio dodać do moszczu winnego, dlatego wytwarza się z nich tzw. matkę drożdżową. Trzecie - aktywne - wystarczy tylko uwodnić wg przepisu na opakowaniu. Zwykle polega to na wsypaniu ich to letniej wody na pół godziny przed dodaniem do moszczu.

Opracowano na podstawie Wikipedii. Zobacz autorów.

Drożdże winne           
           

Strona główna   |   Artykuły spożywcze   |   Artykuły budowlane   |   Dekoracje                                                                                                Kontakt